Skiken is ... dít:

 

HOME (site)

NORDIC SPORTS (home)

skiken & X-skaten

wat is skiken precies?

trainers &
skikersplatform

skiken: cursussen &
clinics

skiken: tochten &
evenementen

trikken

snowshoeing

 

even voorstellen

contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

November 2010:
Hoe grondig deze filmjes ook een upgrade van de vorige zijn, we hebben ze op een middag even tussendoor geschoten en ons beperkt tot de basis van de basis van de basis van het skiken, instructief gezien tenminste. Want dingetjes als de noodstop (= met 2 benen plotseling remmen in afdalingshouding), de 1 op 1-techniek of de 1 op 2 asymmetrisch vereisen bepaald wat meer vaardigheid of atletisch vermogen dan in de basis. Daarbij ontbreekt een aantal voortbewegings- en stoktechnieken. Juist het effectief en soepel hanteren van de stokken, maakt skiken tot een voor laaglanders ongekende complete en complementaire sport. Verder zit bochten maken er niet in en er valt sowieso met elk techniekaspect nog heel veel te zeggen over het waarom bijvoorbeeld en nog heel veel te instrueren over wat je vooral níet moet doen.
Niettemin, bijna iedereen kan behoorlijk tot goed leren skiken maar verkijk er je niet op. Het lijkt altijd een stuk makkelijker dan het bij aanvang is. Bovendien moet je je realiseren dat bij deze filmpjes bijvoorbeeld veel wordt ingezoomd. Daardoor lijkt de snelheid ook vaak stukken lager dan de beleving in werkelijkheid is. Ter vergelijking, als je alleen maar schaatsen op televisie hebt gezien, weet je niet wat je overkomt als je op een schaatsbaan staat bij een wedstrijd.
Dus ten overvloede, voorkom teleurstelling en/of ongelukken en begin niet zomaar zelf met skiken. Koop deugdelijk materiaal en in dit geval is het onverstandig je spullen via webshops aan te schaffen. Zonder initiële instructie val je continu om (Schaatsers! Inliners!) en gooi je de skikes in een hoek. Laat je ook niet verleiden tot stokkoopjes. Goede stokken zijn essentieel vanwege duurzaamheid maar vooral vanwege een fijn skikegevoel, gezonde schouders en nog meer omwille van de veiligheid. Ik kan u heel veel vertellen over slechte en goede stokken maar dan moet u naar Beek komen.
Tot slot vind ik dat ik zelf bij een volgende opname best wat steviger werk mag laten zien, en af en toe per ongeluk vriendelijk lachen naar de lens. Want off-the-record hebben we altijd genoeg jolijt.
Maar goed, waar waren we?

Skiken is:

een nieuwe sport op zich en niet een volgende apparaatje en bijbehorend hypeje;
een meer dan perfecte en complete trainingsvorm voor (top)sporters;
een methode voor hersteltraining voor (top)sporters;
een revalidatievorm;
een heerlijke bewegingsvorm voor recreanten;
een super afslanker;
dé manier om alles 'achter je te laten'.

Dus skiken is ... een sport
We zijn sinds het begin van de skike in Nederland (april 2007) vooral doende de het skiken als een heuse nieuwe zeer aantrekkelijke SPORT in de markt te zetten. Het is een totaalbeweging, een complementaire zeer cyclische activiteit van boven- en onderlijf; een veilige heerlijke rolvorm buiten in het wisselende landschap in elk jaargetijde met elk weer, behalve sneeuw; een zeer coördinatieve sport die een voortdurende zelfontwikkeling insluit; je kunt het skiken - mits je aan bepaalde houdings- en techniekvoorwaarden voldoet - ter keuze relaxed of uiterst intensief beoefenen enzovoort enzovoort.
We hebben met Skike Nederland al twee keer een Open Benelux Kampioenschap georganiseerd en er komt meer.

 

Dus skiken is ... een alternatieve trainingsvorm voor (top)sporters
Voor schaatsers en inline skaters: Skiken interfereert om te beginnen niet met je schaatstechniek qua beenslag. Dat wil zeggen het verstoort niet de manier van aansluiten en afzetten, omdat je skikes anders neerzet en laat weglopen voor de afzet. De overeenkomst is niettemin dat je (uiteraard) zijwaarts vóór het zwaartepunt van je lichaam afzet.
Het haalt even de statische druk van je bovenbenen en onderrug maar onderhoudt de spiertonus.
Het is zeer coördinatief want je moet tegelijkertijd heel wat met je armen en schouders doen.
Het vergroot je atletisch vermogen onder meer vanwege de complementaire werking van boven- en onderlichaam, maar ook omdat je daar tussenin nadrukkelijk effect hebt als je je heup beter leert inzetten.
Skiken is een geweldige cardiotraining omdat je spieren minder snel verzuren door houding (min of meer rechtop) en het cyclische karakter van de beweging.
Voor lopers: Hèhè, even geen klappen op de knieën. Kraakbeenproblemen? Oh, kom maar eens skiken. Dit gaat ongestraft en desondanks en je conditie wordt alleen maar beter. Niet zo monomaan bezig zijn, beste lopers. Afwisseling levert veel meer op. En neem maar aan dat ik weet waarover ik spreek.
Voor triatleten: Voor jullie veel van het bovenstaande maar doe gerust een paar skike-traininkjes per week ter vervanging van een deel van je fietssessies en een enkele looptraining per week: Tijdbesparing! Grandioos conditie-effect! Arm- en schoudertraining! Coördinatie en soeplesse!!
Voor fietsers: Lees ook weer goed en eventueel selectief het bovenstaande. Maar ook: één uur stevige skike-training = minimaal drie uur fietsen en biedt lichamelijk meer. Bovendien: van dat urenlang stijf en met kokerperspectief op een fiets zitten wordt je ook stijf en convergent in je hoofd. Doe eens wat anders, doe niet zo obsessief. Kijk eens om je heen.

 

Dus skiken is ... een methode voor hersteltraining
Ga rustig een rondje skiken daags na een schaats-, skeeler- of wielerwedstrijd. Doe het op techniek en op 60-70 %. Zorg wel dat je de skike-techniek tijdig bijgebracht krijgt door niet alleen een erkende maar ook toevallig een goede skike-trainer.

 

Dus skiken is ... een revalidatievorm ...
... voor bijvoorbeeld je schouders en je knieën.
Mensen die veel gelopen hebben, krijgen op zekere leeftijd met enige zekerheid last van kraakbeenaandoeningen in de knieën. Eerst de knieën tot rust laten komen, vervolgens de bovenbeenspieren met onbelaste oefeningen versterken, eventueel glucosamine puur slikken (50% kans dat het helpt, en dan helpt het ook goed) en tot slot flink gaan skiken. Wij kunnen het hier verklaren en er hebben zich werkelijk al wonderen voltrokken.
Min of meer hetzelfde geldt voor schouders en nek. Als je de boel hebt vastzitten, is het niet denkbeeldig dat regelmatig skiken remediërend werkt, tenminste als je de stokken op de juiste manier hebt leren gebruiken. Het afzetten met de stokken begint bij de plaatsing ervan en is verder een vloeiende doorgaande beweging. De juiste techniek heeft veel meer effect dan een overdosis kracht. Eerst techniek, daarna eventueel pas kracht.
In april 2007 kreeg ik een zwaar skeelerongeluk. Foto's wezen later uit dat ik daardoor kennelijk 'een schouder van een 75-jarige' had. Doordat skiken inmiddels een van mijn beroepsbezigheden was geworden, moest ik wel doorzetten en merkte ik dat de schouder allengs beweeglijker en minder pijnlijk werd. Ik heb er nu al enkele jaren (vooralsnog) geen enkele last meer van. Alleen bij de kont afvegen verschuift er af en toe wat.

 

Dus skiken is ... een perfecte bewegingsvorm voor recreatieve sporters
Je hoeft geen echt sportverleden te hebben om te leren skiken. Voor het begin is het wel handig als je enige ervaring hebt met rolapparaten of met schaatsen, al is juist voor skaters en schaatsers een goede initiële houdingsinstructie onontbeerlijk. Daarna zullen zij echter relatief vlot wegrijden, alhoewel: ik vergeet even het verhaal van de stokken. In ieder geval, als je een normale motoriek hebt, kun je heel goed leren skiken. Je vorderingen zullen een stuk sneller zijn dan bij skaten en landschap en weer werpen nauwelijks beperkingen op. Dus skiken is ...

  • skaten / skiën op luchtbandjes (bike);
  • rollen in de Nordic stijl (met 'poles');
  • zéér veilig: skikes hebben effectieve REMMEN;
  • gew(r)ichtsvriendelijk;
  • een volledige 'work-out' (je doet bijna ongemerkt en veel sneller dan met hardlopen conditie op);
  • rollen over strak asfalt, slecht asfalt, onverharde veldwegen (als er niet een laag losse kiezel ligt), op en af holle wegen, door de hardere bospaden, bergop en bergaf, genietend va het landschap;
  • snelheid, techniek en kracht òf gewoon freewheelen;
  • VOOR (bijna) IEDEREEN, dat wil zeggen 80 tot 90% van de mensen die wij op skikes zetten, kunnen het (goed leren).

 

Dus skiken is ... een super afslanker
Men roept: 1000 tot 1200 kcal/uur. Ik zeg: jazeker, tenminste als je op 80-90% aan het trainen bent, of bij anderen: als je hartstikke de verkeerde techniek hebt en je dus het laplazerus moet werken. Leer het eerst gewoon goed. Neem daar de tijd voor en de goeie trainer of instructeur. Dan kun je daarna exact doseren want op 60% kun je, mits je beschikt over de juiste houding en roltechniek, ook al bijzonder veel voortbewegingsplezier beleven.

 

Dus skiken is ... erop uit en niet meer terug
Maar stel dat je toch op zeker moment weer eens per ongeluk thuiskomt, dan ben je zelfs na een uur of anderhalf uur skiken nog helemaal inzetbaar om braaf te stofzuigen, naar de PLUS te gaan, de hondjes uit te laten, te koken (hoeft niet al te moeilijk) en weet ik wat. Bij skiken en nordic X-skaten verzuren je spieren namelijk veel minder dan bij heel veel andere sporten, al hoe hard je ze ook hebt laten werken.

Maar feitelijk is skiken gewoon langlaufen op wieltjes, en lekker slippen met remmen.

 

 

WEBSHOPS

 

Filmpje 1: Basis van de basis
Basishouding, remhouding, V-vorm, plaatsing stokken

Filmpje 2: Rollen, de basis Paralleltechniek, 1 op 2-techniek, bergaf (beetje)

Filmpje 3: Reliëf en remmen
Beetje bergop (1 op 1; 1 op 2 asymmetrisch), meer remtechnieken

De filmpjes zijn opgenomen en gemonteerd door Hans Gorissen van JLGSoft. We hebben het allemaal redelijk voor de vuist weg en met weinig 'takes' gedaan; dat was mijn wens. Dus wat er aan kundigheid in zit, is aan Hans toe te schrijven. Zijn site laat zien dat hij een uiterst professionele en veelzijdige computerman is. Ik niet, dus ik noem hem maar even zo. Ik beveel hem aan voor het geval u iemand nodig hebt die aan een half woord genoeg heeft en waarnaar je geen omkijken meer hebt. Op zeker moment, heel snel eigenlijk, is er een resultaat en dat is voor je gevoel ook meteen het resultaat. Niks meer veranderen, alle wensen en hints zijn opgepikt en op gesublimeerd niveau verwerkt. Mission completed.

In het voorjaar maken we een paar nieuwe varianten, dan écht compleet en ook met script en geregisseerd.

 

 


Goed voorbeeld doet volgen

En ook nog even uitleggen

Skiken is een combinatie van skaten of skiën (langlaufen) en 'biken' (vanwege de luchtbanden). Op skikes kun je heel makkelijk en veilig remmen. De luchtbanden (15 cm) stellen ook de onverharde weg voor je open.

Bijna overal waar een mountainbike komt, kun je na oefening prima skiken. Met skates of skeelers ben je gebonden aan asfalt of beton. Skikes vragen veel minder onderhoud dan skeelers. Zelfs bij guur of nat weer is het heerlijk skikend van huis uit te vertrekken.Vrijwel iedereen kan het skiken leren. Het is makkelijker en beheersbaarder dan skaten maar een cursus blijft voor iedereen onontbeerlijk. Met de vertrouwdheid die je in de cursus opdoet, ga je daarna net zo vanzelfsprekend skiken als wandelen of fietsen. Skiken is een extreem gezonde sport of bewegingsvorm want je gebruikt je hele lichaam in de Nordic stijl, maar wel net zo intensief als je zelf wil. Voor de (knie)gewrichten is het relatief weinig belastend, omdat het schokeffect ontbreekt.In principe kun je met elke schoen op je skikes staan, wandelschoenen zijn echter om verschillende redenen te prefereren. De stokken of poles zijn sportspecifiek en 0,9 x de lichaamslengte.

Een helm is tijdens cursussen of georganiseerde skike-activiteiten verplicht, knie- en elleboogbescherming is ter keuze.

 


'Off-road' maar wel op stoep!  

 

  Cursussen zijn al zeer populair in wintersportlanden maar bij ons ook!